transport en het onderdeel van ons leven

Transport is een heel erg groot onderdeel van ons dagelijkse leven. Zonder transport zaten we nu met heel erg grote problemen. Je kunt eraan denken dat de supermarkten geen goederen meer zouden ontvangen. De gehele handel, niet alleen in Nederland maar over de gehele wereld, zou stil komen te liggen. Het zouden dus enorme economische rampen zijn als de transport er niet zou zijn. vanaf 1800 is r in Europe veel veranderd als het gaat om transport en vervoer. In een ruime eeuw kwamen er een heleboel voertuigen bij en veranderd ook de infrastructuur van wegen, spoorwegen en waterwegen enorm. Deze ontwikkelingen staan bij historici bekend als de transportrevolutie. Tevens wordt het gezien als een afgeleide van de industriƫle revolutie. Het begon allemaal in Groot-Brittanniƫ en daarna waaide alles over naar de rest van West-Europa.

Toen de negentiende eeuw begon waren overal in Europa de mogelijkheden tot transport en ook het vervoeren van personen heel erg gelimiteerd en ook best primitief. Er waren behoorlijk smalle vaarwegen die de binnenvaart klein hielden en er waren haast geen brede of verharde wegen voor het vervoer over het land, want de trein, de fiets, de auto en zelfs het vliegtuig moesten toen nog worden uitgevonden. Men bewoog zich vooral te voet voort en als men meer geluk had, met een paard of op een lastdier. Daarnaast hadden de mensen nog een aantal voertuigen tot hun beschikking. Karren die werden getrokken door trekdieren, koetsen die door paarden werden getrokken, boten in verschillende maten en soorten, die door de mens, wind en/of en trekpaard werden voortgetrokken. En zo nu en dan een heteluchtballon, maar dat was nog niet zo heel lang het geval. De drie-, vier- of vijfmasters die over de oceanen voeren waren de meest indrukwekkende voertuigen van dat moment. Dit soort vervoer was heel erg duur en het zorgde ervoor dat er ook hard voor gewerkt moest worden om het voor elkaar te krijgen. Boten waren in principe nog het meest goedkoop en werden daarom het meest gebruikt, voor het vervoer van personen en ook het vervoeren van goederen.

Vandaag de dag is dat allemaal heel anders. Er zijn vrachtwagens, tankers, vliegtuigen en ga zo maar door. Allen zijn dag en nacht inzetbaar en de transport is daarnaast ook nog eens heel goed geregeld. Wel zijn er een hoop regels bij gekomen. Maar dat maakt de transport ook gelijk weer een heel stuk beter. Nu kunnen we veel sneller en eenvoudiger spullen over de gehele wereld vervoeren, zonder dat een boot er bijvoorbeeld jaren over doet om de oceanen over te gaan. Al met al een hele verbetering dus. Transport is erg belangrijk en dankzij de moderne tijd en de ontwikkelingen de afgelopen eeuw is het veel gemakkelijker en beter geworden. Zonder transport staat de hele wereld stil en dat is iets waar lang niet iedereen altijd bij stil weet te staan. Gelukkig is het dusdanig goed op orde dat wij ons over het stil komen te staan van de transport eigenlijk niet bijzonder druk hoeven te maken.