logistiek, Het is meer dan …

Logistiek. Het is meer dan spullen van de ene plek naar de andere plek brengen door middel van transport. Er komt veel meer bij kijken. Eigenlijk is logistiek een verzamelterm voor alles wat er bij komt kijken. Dat houdt dus in het organiseren, het plannen, het besturen en uitvoeren van een stroom van goederen vanaf het eerste tot het laatste moment van het geheel. Om de logistiek goed te kunnen leiden moet je dus kijken vanaf het moment waarop de grondstoffen ingekocht worden tot het moment waarop het eindproduct de deur uitgaat om naar de consument te gaan. Men noemt dit de logistieke ketting. De producten, de grondstoffen en alle onderdelen die nodig zijn moeten vanuit een leverancier worden aangevoerd. Je zoekt een goede leverancier op en vervolgens maak je daar afspraken mee over de prijzen en over de voorwaarden van het leveren.

Als de grondstoffen en dergelijke worden aangeleverd kan het produceren beginnen. Hierin is er ook sprake van een goederenstroom die beheerd dient t worden. Vorkheftrucks kunnen zorgen voor intern transport van en naar de laad- en losplaatsen en op die manier zorg je dat er structuur komt en blijft in de voorraad. Bij logistiek komt ook het beheer van het magazijn en de voorraad kijken. De kosten dien je zo laag mogelijk te houden en dat terwijl de voorraad groot genoeg blijft om levering aan klanten te kunnen garanderen. Je moet ook kijken welke producten je sowieso in huis moet hebben en welke minder prioriteit hebben.

Daarna komt de distributie. Dat is de laatste stap in de logistieke keten. Hieronder valt ook het klaarzetten en verzamelen van orders van de verzending voor een bepaalde klant. Dit gaat vaak via distributiecentra en winkels. Webshops leveren vaak vanuit het distributiecentrum. Ga je exporteren, dan kun je ook denken aan een verkoopkantoor in het buitenland of een handelsagent  die zich daar vestigde. Deze bind je bijvoorbeeld bij de Kamer van Koophandel of het Ministerie van Economische Zaken.

Door middel van transport worden alle stappen met elkaar verbonden. Goederen moeten overal verplaatst worden van de ene naar de andere locatie. Door het transport goed geregeld te hebben zullen alle spullen snel en efficiënt op de bestemmingen aankomen. Zoek hiervoor een goede transporteur, het liefst eentje die zijn sporen al heeft verdiend en precies weet hoe alles in zijn werk gaat.

Zo zie je dat logistiek een behoorlijk meerstappenplan is waar behoorlijk goed over wordt nagedacht. En hoe groter een bedrijf wordt, hoe ingewikkelder het proces gaat worden. Zit je er echter vanaf het begin goed op dan is het slechts een kwestie van alles efficiënt uitbreiden, zodat de logistiek geheel op orde zal blijven.